Blender voor VFX / Virtual sets

Wat is blender

Blender is een opensourceprogramma voor het maken van 3D-computergraphics en computeranimaties. Het programma is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen en wordt geschreven in C, C++ en Python.

Geschiedenis

Het programma is oorspronkelijk in Nederland ontwikkeld. Door de afwijkende bediening behoorde het niet tot de meest bekende programma's, maar het heeft wel een trouwe groep van gebruikers. Toen het programma enkel via aankoop te verkrijgen was, was het geen daverend succes. Daardoor werd de ontwikkeling op een gegeven moment gestopt en het programma was niet meer verkrijgbaar. Dat leidde tot veel negatieve reacties van trouwe gebruikers. Het bedrijf ging akkoord met het openbaar maken van de broncode, als men 100.000 euro kon voorleggen om de investeerders te recompenseren.[3] De Blender-community scharrelde dit bedrag bijeen in slechts 7 weken, waarna de broncode van het programma openbaar gemaakt werd.[4] Hierdoor werd de ontwikkeling voortgezet als opensourceprogramma.

Het Blender Institute, onderdeel van de Blender Foundation, ontwikkelt opensourceprojecten, zoals films, die de ontwikkeling van Blender ook voortdrijven: de functionaliteit die men nodig heeft voor de projecten wordt gaandeweg toegevoegd aan Blender. Projecten waar men aan gewerkt heeft zijn Elephants Dream (2006), Big Buck Bunny (2008), Yo Frankie! (2008), Sintel (2010), Tears of Steel (2012), Cosmos Laundromat (2015) en Agent 327 (2017).

bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Blender_(software)

Blender toepassingen

Greenscreen VFX in blender

Blender links

Blender : https://www.blender.org/
Blendermarket : https://blendermarket.com/
Blender downloaden : https://www.blender.org/download/

Comments are closed.